18/03/2014

Η επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ Παιδείας


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ το 1ο Φεστιβάλ Παιδείας που συνδιοργάνωσαν στην 5η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων η Ένωση Γονέων της Κοινότητας και η Γ' ΕΛΜΕ, και στο οποίo συμμετείχαν επίσης οι Ενώσεις Γονέων Γαλατσίου, 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας, Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και κινήσεις κατοίκων. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα γι' αυτό το πρώτο βήμα, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα επόμενα φεστιβάλ μπορούν και πρέπει να είναι αρτιότερα, πλουσιότερα, εξίσου καίρια και ουσιαστικά. Το σχολείο άνοιξε τις πόρτες του στην κοινωνία και την υποδέχτηκε σε ένα διήμερο πολιτισμού, κοινωνικού στοχασμού, πειραματισμών και διαλόγου. 




Το φεστιβάλ ξεκίνησε με τις εισηγήσεις του Παύλου Χαραμή (προέδρου του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ) για το Νέο Λύκειο και του Γρηγόρη Καλομοίρη (μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ) για την αξιολόγηση, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις εκπαιδευτικών. Ακολούθησε συζήτηση, προβληματισμός και τοποθετήσεις του κοινού.




Η δεύτερη δράση της μέρας ήταν η θεατρική παράσταση του έργου "Himmelweg" του Χουάν Μαγιόρκα από τη θεατρική Ομάδα της Πολιτιστικής Λέσχης της ΟΛΜΕ. Η τεράστια αίθουσα εκδηλώσεων του 18ου Γυμνασίου-Λυκείου, ασφυκτικά κατάμεστη χειροκρότησε με ενθουσιασμό τους ερασιτέχνες ηθοποιούς στην πρώτη τους παράσταση.




Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με ένα έργο καθημερινότητας και μια πειραματική διαδραστική παράσταση από την Ακτιβιστική Ομάδα "Θέατρο του Καταπιεσμένου", την πορεία της οποίας καθόρισε με εντυπωσιακή συμμετοχή το κοινό της: παιδιά, γονείς και καθηγητές επενέβησαν επανειλημμένα στην παράσταση, αντικατέστησαν τους ηθοποιούς και πρότειναν τη δική τους αντιμετώπιση στον ρατσισμό και το φόβο.



Το διήμερο ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ με τις συναυλίες των μαθητικών συγκροτημάτων ACOUSTICA, ΗΧΩ ΑΠΟ ΣΚΙΑΘΟΥ και SUBTLE APPROACH με ήπιους και πιο... έντονους ήχους, με πολύ ταλέντο και αγάπη στη μουσική.