30/05/2017

Η Ένωση Γονέων της 5ης Δ.Κ. για τις ξένες γλώσσες στο Γυμνάσιο



Το Υπουργείο Παιδείας με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1171/τ.Β΄/ 4/Απριλίου 2017) ορίζει νέες ρυθμίσεις για την επιλογή 2ης ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια και τη συγκρότηση των τμημάτων. Οι νέες ρυθμίσεις αφαιρούν και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας, όπως έγινε πέρυσι με την Υπουργική Απόφαση 70691/Δ1/26-4-2016 για τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Ε΄ Δημοτικού και είχε σαν αποτέλεσμα άνω του ενός τρίτου των μαθητών/μαθητριών της Ε’ τάξης να μην διδαχθούν την ξένη γλώσσα της επιλογής τους. 


Συγκεκριμένα, στα Γυμνάσια όπου λειτουργούν δύο ή περισσότερα τμήματα γενικής παιδείας δημιουργούνται στην Α΄ τάξη παράλληλα τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αντίστοιχο αριθμό των τμημάτων γενικής παιδείας της συγκεκριμένης τάξης. Στα Γυμνάσια όπου λειτουργεί ένα τμήμα γενικής παιδείας οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης διδάσκονται τη δεύτερη ξένη γλώσσα που πλειοψηφεί. Ουσιαστικά με την Υπουργική Απόφαση περιορίζεται η δυνατότητα συγκρότησης τμημάτων δεύτερης ξένης γλώσσας και η ελεύθερη επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας για τους μαθητές. Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης εφαρμόζεται και για τα Γυμνάσια αυτό που ήδη ισχύει για τα Δημοτικά: στα σχολεία θα διδάσκεται αποκλειστικά μία δεύτερη ξένη γλώσσα, συχνά διαφορετική από αυτήν που διδάσκονταν κάποιοι μαθητές στο Δημοτικό και στην περίπτωση που δεν υπάρχει μόνιμος καθηγητής της ξένης γλώσσας που ζητούν οι περισσότεροι μαθητές, να διδάσκεται η άλλη υποχρεωτικά!



Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή υποβαθμίζει την ξενόγλωσση εκπαίδευση υπό το πνεύμα της αδιανόητης οικονομίας ανθρώπινων πόρων και περιορισμών στις προσλήψεις εκπαιδευτικών στην παιδεία και εντείνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες μεταξύ των σχολείων δημιουργώντας σχολεία δύο ταχυτήτων: σχολεία που θα μπορούν να παρέχουν επαρκή ξενόγλωσση εκπαίδευση και άλλα που θα τη συμπιέζουν και θα την περικόπτουν με μαθηματικούς τύπους που θα ορίζουν το δικαίωμα σε αυτήν. Η απόφαση αυτή εξαφανίζει τέλος την προοπτική κρατικών πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, υπονομεύοντας τη συνέχεια στην εκμάθησή των ξένων γλωσσών. Συνεπακόλουθα συνεχίζει να κρατά δέσμιους τους γονείς στην κοστοβόρα ιδιωτική εκπαίδευση.



Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης. 



Απαιτούμε να λειτουργήσουν όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα με βάση τις ανάγκες και την επιλογή των μαθητών, να μην συγχωνευθούν και να μην καταργηθούν τμήματα.

Απαιτούμε πλήρη και επαρκή διδασκαλία ξένων γλωσσών στο δημόσιο σχολείο με άμεση αναγνώριση-πιστοποίηση της γνώσης τους



Το δικαίωμα στη μόρφωση δεν μπορεί να μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη των μνημονιακών πολιτικών.


Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας