12/03/2018

Χαιρετίζουμε τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και επαγρυπνούμε


Στις 27 Φεβρουαρίου 2018 ψηφίστηκε τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας (Άρθρο 33 και τροπολογία υπ’ αριθμόν 1498/162), η οποία ορίζει πως η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία γίνεται σταδιακά υποχρεωτική από το 2018-2019 και ολοκληρωμένα υποχρεωτική εντός τριετίας.

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας θεωρεί πως η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή αποτελεί δικαίωση των αγώνων των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νηπιαγωγών, καθώς επίσης και του γονεϊκού κινήματος.
Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής καθιερώνει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, αφού θα μπορεί να παρέχεται σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα (νηπιαγωγεία). Απελευθερώνει θέσεις για παιδιά ως 4 ετών για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, και συντελεί στην ομαλότερη και καθολικότερη μετάβαση των παιδιών στο δημοτικό. Τέλος απαλλάσσει τους γονείς από το κόστος των ιδιωτικών σταθμών (που υπήρξαν μονόδρομος για πολλούς), αλλά και από το κόστος των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Απαλλάσσει τέλος τους γονείς από το κυνήγι των κουπονιών (voucher), που μετέτρεπε σε ιδιωτικό και επί πληρωμή κάτι που έπρεπε να είναι δημόσιο και δωρεάν.  Χαιρετίζουμε τη θεσμοθέτησή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και απορούμε για τις αγκυλώσεις που πολέμησαν την υπερψήφιση της εν λόγω τροπολογίας με επιχειρήματα τύπου «σχολειοποίησης του νηπιαγωγείου».

Χαιρετίζουμε τέλος την προφανή πλέον δυνατότητα των γονέων στα νηπιαγωγεία να συγκροτούν συλλόγους γονέων και κηδεμόνων με διετή θητεία και σε απόλυτη παραλληλία σε σχέση με όλες τις άλλες βαθμίδες και δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Επαγρυπνούμε όμως για την καθολική εφαρμογή της άμεσα και σε απόλυτη συνάρτηση με τις προσλήψεις νηπιαγωγών, την αύξηση των αιθουσών και επιτέλους τη συνολική στήριξη των υλικοτεχνικών αναγκών των νηπιαγωγείων.

Θα είμαστε εδώ, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή των εγγραφών από το Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, και να πιέσουμε για την ουσιαστική εφαρμογή των αλλαγών.

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων 5ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας